Motbydelige i sin forutsigbarhet

USA rystes i kveld av nok et meningsløst terrorangrep. Til nå er det meldt om to døde og kanskje opptil hundre sårede etter at det gikk av to bomber ved målstreken i Boston Marathon.

Konspirasjonskongen Alex Jones er allerede i gang med å utrope bomben til en ”falsk flagg”-operasjon der myndighetene står bak. Jones, som tilhører et høyreorientert miljø der de føderale myndighetene blir ansett som ”fienden”,  setter det i forbindelse med fallende gullpriser og antyder at målet denne gangen å legge skylden på Tea  Party-bevegelsen.

Det er ikke usannsynlig at Jones vil få rett. Selv om det foreløpig blir spekulasjoner, er det i hvert fall ikke utenkelig  at det også denne gangen kan vise seg å være høyreorienterte grupper eller – mer sannsynlig – enkeltpersoner tilknyttet milits- eller ”sovereign citizens”-kulturen som står bak. Begge har hatt en sterk økning de siste fire-fem årene, og begge er preget av en sterk mistro til ”elitene” som de deler med de mer militante elementene i Tea Party-bevegelsen.

I Norge fortsetter militante islamhatere kjøret mot Shoaib Sultan som leder for 17. mai-komiteen. Tilsynelatende hjelper det ikke at Sultan de siste dagene gang på gang har oppklart og presisert at han aldri har støttet jødehat eller dødsstraff mot homofile – for dem er han uansett jødehater og homofob, når han sier noe annet lyver han, og når han får støtte fra Det Mosaiske Trossamfunns Ervin Kohn, betyr dette bare at jødene har gitt etter for press. Det hele har foreløpig toppet seg i en anonym kommentar på Stopp Islamiseringen Av Norge (SIANs) nettsted: Tenk at 17 mai komiteen i Oslo skal ledes av en morder og terrorist? Utrolig men sant.

Bakteppet er selvsagt helt forskjellig – to mennesker er døde og et ukjent antall skadet i Boston, mens vi i Norge tross alt bare krangler om feiringen av nasjonaldagen. Samtidig er det klare fellestrekk mellom Alex Jones’ tirader og denne typen kommentarer:  Ingen av delene er lenger overraskende. Alle som har fulgt Alex Jones – som for få måneder siden gav president Obama skylden for skolemassakren i Sandy Hook – visste at dette ville komme straks bomben gikk av. På samme måte vet alle som har fulgt islamhatermiljøet en stund at de ikke kommer til å gi seg i forhold til Sultan og 17. mai, og komme med stadig verre beskyldninger.

I begge tilfeller er det snakk om mennesker som har kjørt seg fullstendig fast i et verdensbilde, som for lengst har blitt karikaturer av seg selv og som mest av alt blir motbydelige i sin forutsigbarhet.

—-

Etterskrift 00:18: I skrivende stund er den høyreorienterte konspirasjonsbloggsfæren i full gang med å spekulere. «The leftist media are already feverishly trying to figure out a way to blame it on Tea Party conservatives.», skriver en. «Either way, terrorism always works in the favor of the state», skriver en annen. «It makes presidents look presidential, and it gives the government an excuse to crack down on civil liberties all across the country.» «Be wary of who ultimately gets blamed for this, especially if it’s a veteran or patriot», legger han til.

Samtidig har den ekstremt homofobe familiemenigheten Westboro Baptist Church erklært at de vil være til stede for å demonstrere under begravelsen av de drepte. Uansett hvem som viser seg å ha stått bak er nemlig bomben Guds straff for at staten Massachusets har tillatt homofile ekteskap – «Fag marriages», som det heter i WBCs terminologi.

Motbydelige i sin forutsigbarhet, de også.

1 tanke på “Motbydelige i sin forutsigbarhet

  1. John Færseth skriver: «Selv om det foreløpig blir spekulasjoner, er det i hvert fall ikke utenkelig at det også denne gangen kan vise seg å være høyreorienterte grupper eller – mer sannsynlig – enkeltpersoner tilknyttet milits- eller ”sovereign citizens”-kulturen som står bak.»

    Men så var det altså muslimske terrorister som etterhvert viste seg å stå bak. Noe som heller ikke var helt utenkelig. I det hele tatt bør man kanskje avholde seg fra å fyre av spekulasjonspistolen før fakta ligger bedre forankret på bordet, uansett hvilken retning man føler for å peke pistolen mot. I dette tilfelle viste det seg at det ikke bare var den høyreorienterte konspirasjonsbloggsfæren som spekulerte i vilden sky – men også Færseth lot seg friste til spekulative slutninger på manglende grunnlag.

    Resten av innlegget blir derfor et innblikk i et spekulativt forsøk på å etablere kuriøse assosiasjoner: en tolkning som tar sikte på å knytte sammen terrorangrepet i Boston (som Færseth på spekulativt vis tilknytter høyreorienterte grupper eller høyreorienterte individer) med islamhatere i Norge – basert på det syltynne grunnlag at både Alex Jones i USA og islamhatere i Norge henfaller til spekulative konspirasjonsteorier.

    Men sakens fakta har blitt fastslått: de muslimske terrorangrepene i Boston hadde jo ingen sammenheng med norske antiislamisters motstand mot at Shoab Sultan skulle lede 17. mai komiteen. Og verken Alex Jones’ spekulasjoner om at terrorangrepet var en «false flag» eller Tea Party-bevegelsens politiske standpunkter har noen sammenheng med norske antiislamisters spekulasjoner omkring Shoab Sultan. Å hevde slike sammenhenger er ren og skjær fantasteri – en «argumentasjon» som består av å dra helt tilfeldige og tentative paralleller.

    Det er lov å spekulere. Men slike spekulative assosiasjonsøvelser som Færseth her demonstrerer er ingen erstatning for påvisende argumentasjon. Snarere er det en intellektuelt lettvint og i grunnen uredelig form for debattteknikk. Å analysere og kritisere SIANs konspirative spekulasjoner er fullt mulig uten å dra inn et terrorangrep i Boston – som på toppen av det hele altså viste seg å være utført av muslimer.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s